Hét netwerk van
dietisten in het
bedrijfsleven
22 feb 2017   01/17

Verslag bijeenkomst Nutritional Assessment HHS

Pitches
Berlinda de Beer en Ivonne Pappot deden de aftrap met een pitch.
Berlinda werkt al heel wat jaren bij PS in Foodservice. Deze databank levert eenduidige productinformatie voor diverse doelgroepen zoals het foodservicekanaal zelf maar de productspecificaties zijn ook heel handig voor consumenten, studenten en productiekeukens. In haar vrije tijd speelt ze Braziliaans percussie en fiets ze veel. Tijdens het jubileum moeten we haar dan ook missen, omdat ze dan op fietsvakantie gaat naar Noorwegen.

Ivonne Pappot is een nieuw lid bij VoeDNet, dus kreeg ze mooi de kans om zich voor te stellen tijdens de pitch. Na een lange carrière bij Atrium Innovations is ze onlangs voor zichzelf begonnen in educatie. Later in deze nieuwsbrief stelt ze zich ook aan de andere leden voor. We wensen haar veel succes met haar nieuwe uitdaging.

Nieuw curriculum Haagse Hogeschool
Na de pitches kreeg Suzanne van Steijn, docent aan de Haagse Hogeschool, het woord.
Ze vertelde over de onderwijsherziening die in september 2017 van start gaat binnen de opleiding Voeding & Diëtetiek. Belangrijke pijlers die extra aandacht krijgen binnen de opleiding in Den Haag zijn de volgende:
-inzetten van technologie,
-commercieel handelen en ondernemen,
-praktijkgericht onderzoeken en onderbouwen,
-netwerken, samenwerken en verbinden.
Dit laatste vormt ook de slogan binnen de onderwijsherziening: “get connected”.
De verbinding tussen leerlingen onderling, de leerlingen met de docenten en de link met het werkveld staat centraal. Voor meer info: www.vdgetconnected.com

Nutritional assessment
Vervolgens verdiepten we ons in het onderwerp “meten is weten” met Jacqueline Langius, hoofd van het Health Point binnen de opleiding. Met het onderzoekscentrum willen ze zich profileren op het gebied “mensenwerk met technologie”. Het nutritional assessment neemt een belangrijke plaats in binnen de opleiding.
Doel van het onderzoeksprogramma is innovatie van het vakgebied. Met het toepassen van bepaalde meetinstrumenten op de juiste manier, krijg je inzicht in de voedingsstatus van de patiënt. Door regelmatig te evalueren weet je of je adviezen bijdragen aan de gezondheid van de patiënt.
De focus ligt vooral op het meten van de spiermassa, omdat met name als je ziek wordt een lage spiermassa niet gewenst is.
Na haar presentatie gingen we in groepjes zelf aan de slag met de meetinstrumenten. Het blijkt nog best lastig om de meting precies uit te voeren. Staat de handknijpmeter bijvoorbeeld wel op de goede stand voor de handen? Wordt de arm in een hoek van 90 graden gehouden? Ook konden een aantal ervaren hoe het was om in een Bod Pod te zitten om inzicht te krijgen in de vet- en vetvrije massa.
De Haagse Hogeschool is een van de weinige locaties in Nederland die een BodPod in huis heeft.
Via deze link kun je nog een interessant interview met Jaqueline Langius over dit onderwerp in Voeding & Visie lezen.

Na alle metingen was er gelegenheid alle ervaringen uit te wisselen tijdens de goed aangeklede borrel verzorgd door de hogeschool. We willen de Haagse Hogeschool, en met name Gera van den Bergh, bedanken voor deze leuke en inspirerende middag!« Nieuwsbrief